13 Ocak 2024 Cumartesi

OTOMATİK DÜŞÜNCELERİN ÖZELLİKLERİ, YAPABİLECEKLERİMİZ

 


Önceki yazımızda düşünce hatalarını incelemiştik. Onları tanımaya devam edelim.
 
“Bu düşünceler:
 
OTOMATİKTİR, farkına varmadan, birdenbire akla gelirler.
 
ÇARPITILMIŞTIR, gerçekleri tam olarak yansıtmazlar.
 
ENGELLEYİCİDİR, çökkünlüğün sürmesine neden olurlar, bazı şeylerin değiştirilmesi için harekete geçmeyi engellerler.
 
SORGULANMAZLAR, gerçeklere uygun ve doğruymuş gibi görünürler, bu nedenle doğru olup olmadıkları sorgulanmaz.
 
DİRENGENDİRLER, akıldan atılmaları zordur.
.
Bir bakıma bu kişiler (çökkünleğe yatkın olanlar) yaşam olayları karşısında olumsuz ve karamsar senaryolar yazarlar. Böylece olumsuz düşünce ve kavramlardan duygudurum bozukluğu ortaya çıkar.
 
Bu olumsuz düşüncelerin bilgi işleme sürecinin özellikleri şunlardır:
 
(Olaylar Karşısında Nasıl Düşünülüyor, Ne Gibi Düşünce Hataları Oluşuyor?)
 
KEYFİ ÇIKARSAMA: Yeterli kanıt olmaksızın sonuç çıkarmak. Ör: Bir öğrencinin uğursuz olduğuna inandığı ayakkabılarını giymek zorunda kaldığı için sınavının kötü geçeceğini düşünmesi.
 
SEÇİCİ SOYUTLAMA: Bağlamından uzaklaştırılmış bir ayrıntıya odaklanmak, bütünün diğer yönlerini göz ardı etmek. Ör: Yolda karşılaştığı eski bir dostunun kendisine selam vermemesini, artık kendisini sevmemesine bağlaması.
 
AŞIRI GEENELLEME: Tek bir olaydan genellemeye gitmek. Ör: Erkek arkadaşıyla kötü giden bir ilişki sonunda, genç bir kızın, bütün erkeklilerin bencil ve anlayışsız olduğu gibi, karşı cinse yönelik genel çıkarımlarda bulunması.
 
OLUMLUYU AZIMSAMA, OLUMSUZU ABARTMA: Olayların önemini çarpıtmak. Final sınavları genel olarak iyi geçen bir öğrencinin, tek bir sınavının iyi geçmemesi nedeniyle kendisini başarısız olarak algılaması.
 
KİŞİSELLEŞTİRME: kendisiyle bağlantısı olmayan olayları, kendisine yönelik değerlendirmek. Genç bir hekim adayının zorunlu hizmet yasasının çıkmasını kendi kişisel şanssızlığı olarak yorumlaması…
 
HEP YA DA HİÇ TARZI DÜŞÜNME:  Bütün yaşantıları iki karşıt kategoride toplamak. Mükemmel olamazsam, başarısız olduğum anlamına gelir, elimi attığım her işi mutlaka en iyi şekilde yapmalıyım, ya da hiç girişmemeliyim.” *
 
YAPABİLECEKLERİMİZ
 
ESNEK DÜŞÜNME
 
Kendimize, dünyaya ve geleceğimize daha esnek ve farklı açılardan bakabiliriz. Olayların sadece olumsuz yanlarına takılıp kalmadan, olumlu yönlerini de görüp daha mantıklı çok yönlü düşünceler ve çözümler üreterek duygularımızı kontrol edebilir; olumsuz olayların üstesinden gelebiliriz.
 
OTOMATİK DÜŞÜNCELERİMİZİ FARK EDEBİLME
 
Mantıklı düşünürsek bazı olaylara gereksiz yere üzüldüğümüzü, bazı olaylara da gereğinden fazla üzüldüğümüzü fark edebiliriz.
 
Bizi olumsuz yönden etkileyen otomatik yani düşünce hatalarımızı saptayabilir, daha mantıklı düşünerek, onlara karşı alternatif düşünceler geliştirebiliriz.
 
DÜŞÜNCELERİMİZİ ALTERNATİF DÜŞÜNCELERLE DEĞİŞTİRME
 
Bizi etkileyen olumsuz (otomatik) düşüncelere karşı zihnimizde oluşturabileceğimiz daha mantıklı, gerçekçi, olumlu düşüncelere alternatif düşünceler denir.
 
Örneğin: Kişi, sınavdaki başarısızlığına odaklanıp “Bu işte başarısız oldum. O halde ben başarısızın tekiyim.” şeklinde otomatik düşünceler üretip kendini başarısız olarak duyumsayabilir.
 
Bu düşünceye karşı daha gerçekçi düşünüp “Sınavda başarısız oldum ama sınırsız sayıda başarılarım ve başarabileceğim pek çok iş var. Sınavla hayatımda değişiklikler oldu. Bilgilerimi tazeledim.” biçiminde bir alternatif düşünceyi zihninde oluşturabilirse olumsuz “başarısızlık” duygusundan kurtulabilir, kendini daha iyi  hissedebilir.
 
Burada sadece mesleki, sınavlardaki, yarışmalardaki başarılar kadar; bu yazıyı okuyabilmenin, yemek yiyebilmenin, tuvalete gidebilmenin de büyük bir başarı olduğunu hatırlatalım. Bu açıdan düşündüğümüzde, hepimiz sınırsız başarılara imza atıyoruz.
 
Her olumsuz düşüncenin bir alternatifi kesinlikle vardır. Yeterki o düşünceyi bulup o düşünceye içten inanalım.
 
HATA NEREDE?
 
Kişinin sınavdaki başarısızlığına aşırıya varmadan belli bir süre üzülmesi doğaldır. Ancak sınavdaki başarısızlığı nedeniyle “kendini başarısız olarak nitelemesi” hatadır.
 
OTOMATİK, ALTERNATİF DÜŞÜNCELERİMİZİ YAZMA
 
Duygusal sorunlarımızı çözmede, “saptadığımız düşünce hatalarımızı ve buna karşı oluşturduğumuz alternatif düşüncelerimizi” yazmamızın; sadece zihninizde düşünmekten daha yararlı olacağını belirtiyor, uzmanlar...
 
Son iki yazıda düşünce hatalarına değinmeye çalıştık. Hatasız kul olmaz. Umarım çoğumuz böylesi hatalara pek fazla düşmüyoruz. Yine de bilmekte yarar var.
 
NOT: Otomatik düşünceler dışında, farklı etkenler de kişinin duygudurumunu etkileyebilir.
 
Sonraki yazı: OLAYLARIN ROLÜ
 
Dursun BİLGİN
 
Alıntılar:
 [1] Ruh Sağlığı ve Bozuklukları, M, Orhan Öztürk, N, Aylin Uluşahin, Ankara 2016, s. 287