23 Temmuz 2018 Pazartesi

ÖNSÖZ

Dursun Bilgin


Ruhsal yönden sağlıklı ve mutlu olmanın ipuçları; çocuğumuzun, öğrencimizin eğitimsel sorunlarına kolay, etkili çözümler bu yazılarda...
         
Vücudumuz beden ve ruhun oluşturduğu bir bütünlüktür. Genellikle bedenimize gereken özeni gösterdiğimiz halde, ruhsal yönümüzü nedense biraz askıya alıyoruz. Oysa ruh sağlığı beden sağlığına temel oluşturuyor. Bedende oluşan iştahsızlık, mide ve baş ağrıları gibi rahatsızlıkların bazıları ruhsal bozukluktan kaynaklanıyor. İşin diğer bir önemli yanı ise kişide ruhsal yönden açılan bir yaranın bedensel rahatsızlıklar gibi kolaylıkla kapatılmayacağıdır.

Emekli bir ilkokul öğretmeni olarak edinmiş olduğum psikolojik bilgileri, öğrencilerim ve kendi çocuklarım üzerinde deneme fırsatını budum. Bu deneyim ve birikimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Yazacağım psikolojik yazılarda; genellemelere fazla girmeden, psikolojik kuram ve bulguların günlük hayatımızda ve çocuk eğitiminde nasıl uygulanacağını açıklamaya çalışacağım. Hepimizin yaşantısını etkileyen önemli sorunları gündeme getirip bunların çözümü için en kolay, sade, etkili denenmiş, bilimsel ve çocuk psikolojisine uygun yöntemleri önereceğim.

Konuların bazıları kendimizle, bazılarıysa aile ve okulların karşılaştığı sorunlarla ilgili olacak. Bizlerin ve çocuklarımızın duygusal sorunları, başarıları, başarısızlıkları, davranış problemleri irdelenecek.  Her yazıda ayrı bir sorun ele alınıp işlenecek.

Eğer yazı dizimi takip ederseniz:

Kendinizi daha mutlu hissedeceksiniz; Öfke, stres v.b. duygusal sorunlarınızla daha ko­laylıkla baş edebileceksiniz; kendinizi, daha iyi tanıyıp, seveceksiniz.
Başkalarıyla daha iyi ilişkiler kuracaksınız; çevrenizdeki dostlarınızın sayısı artacak; dünyaya daha iyimser bir pencereden bakacaksınız.
Çocuklarınızı, psikolojik bulgular ışığında daha bilimsel metotlarla yetiştireceksiniz. Onların hayata, çevreye uyumlu birey olmalarını sağlayacaksınız. Varsa; çocuklarınıza yerleşmiş, öğrenilmiş davranış bozukluklarının,  uygun yöntemlerle üstesinden gelmesini becereceksiniz.
Eğitimcilerimiz de kendi birikimleri dışında farklı deneyimlerden yararlanma olanağını bulacaklar, bu deneyimlerle öğrencilerine daha yararlı olacaklarına inanıyorum.
Yazılarımızda herkesi ilgilendiren psikolojik konular olduğu gibi; çocuk bakıcılarını, eğitimcilerimizi de ilgilendiren konulara yer verilecektir.
Okumaya zaman bulmayanlar için yazının tümü birkaç tümceyle özetlenecek. Ya da önemli bilgiler siyah kalın karakterle yazılarak belirginleştirilecek. Sadece bu yazılara göz atmak bile yeterli olacak. Konuyu merak edenler ayrıntılarını okuyup kültürlerinin zenginleşmesine katkı sağlayacaklar.
Bilimsel sözcüklere fazla yer verilmeyecek. Kısa, anlaşılır anlatım uygulanacak. Öyle ki okuma yazmayı bilen herkes; yazılarımızı rahatlıkla anlayıp yorumlayabilecek, hayatında uygulayabilecek.
Önerilerin olumlu sonuçlarını denedikçe göreceksiniz. Sizleri; farklı, bilimsel, denenmiş yöntemlerle baş başa bırakmak istiyorum.
İlk yazımız: “Okula Başlayacak Çocuğumuzun Okul Korkusu İle Baş Etme”  Yakında sitemizde...
Kalın; esenlikle, mutlulukla...

YASAL UYARI
 
Bu blog'daki yazılar ve yazıların bölümleri yazarın izni olmadan basılamaz, kullanılamaz ve hiçbir şekilde yayınlanamaz. Bilimsel amaçlarla, kaynak gösterilerek alıntı yapılabilir.
 
Dursun BİLGİN