6 Şubat 2019 Çarşamba

OKUDUĞUMU ANLAYAMIYORUM: NEDENLERİ. ANLAMANIN ALTYAPISI



     “Okumak, anlamak içindir.”diye bir söz vardır. Bu söz mecazi anlamda kullanılsa da bence bu sözün gerçek anlamı daha önemlidir. Okunan yazıdan bir şey anlaşılmıyorsa yapılan uğraşının boşuna olduğu açıktır. Sahip olduğumuz bilgilerimizin önemli bir bölümüne, okuyarak ulaşıyoruz. Bilgi düzeyimizi artırmamız, dolayısıyla yaşam standardımızı yükseltmemiz için, okuduğumuzu en iyi şekilde anlamamız büyük önem taşımaktadır.
     Sözlük anlamı olarak: “Anlamak”: Yeni bilgileri eskileriyle bir araya getirerek sonuç niteliğinde başka bir bilgi edinmek” şeklinde açıklanmaktadır. Tanımdan anlaşılacağı gibi, beynimizde, okurken gözümüzün baktığı tüm sözcük, cümle ve paragraflardaki sembollerin (yazıların) anlamları,beyindeki eski bilgilerle bir araya getirilerek, karşılaştırmalar yapılıp, benzerlikler kurarak yeni bilgiler yapılandırılır; eski bilgilere benzetilerek yeni canlandırma ve tasarımlar oluşturulur. Beyin yeni simgelerle eski bilgiler arasında herhangi bir ilişkilendirme yapamazsa yani uyarıcı sembollerin çoğu tanıdık olmazsa, o sembole bir anlam verilemez. Buradaki olayları anlamlı kılmak için basit bir çalışma yapalım. Okumakta olduğumuz yazıda şöyle bir tümcenin geçtiğini varsayalım:
     “Babamın getirdiği angoorları hep birlikte yedik.”
     Bu tümceyi yalnızca “Arapça”bilen birisi okumaya kalkarsa yazıdaki simgeleri(harf, sözcük vb.) tanımadığı için tümceden herhangi bir anlam çıkaramaz.
     Yazıyı bir Hintli okursa o da tümceden bir anlam çıkaramaz. O “angoor”u biliyordur. Diğer sözcükleri bilmediği yani eski bilgisi olmadığı için tümceyi anlayamaz. Ancak oradaki sözcüklerin kendi dilindeki karşılığını bulursa zihninde karşılaştırma ve benzerlikler oluşturarak tümceyi anlayabilir.
     Bu tümceyi siz “Türkçe” bilenler okuduğunuzda eksik de olsa tümceden bir anlam çıkarıp zihninde tasarladınız. Çünkü tümcedeki sözcüklerin çoğu bildiğiniz sözcüklerdir. “Angoor”u tam anlamlandıramadınız ancak sözün gelişinden yani diğer sözcüklerin ilişkilendirilmesinden “angoor”un yenilebilen bir madde olduğunu zihniniz buldu. Sadece o yabancı sözcüğün anlamını araştırdığınızda, tümceyi tam anlayacaksınız.
     Şimdi diyeceksiniz bu “angoor” nereden çıktı karşımıza! Deneme amacıyla tümcemize kondurduk. Üzümün Hintçe karşılığıymış.
     Anlamak bir yetenektir. Her yetenekte olduğu gibi, kişi uğraşıları ve alacağı eğitimle bu yeteneğini geliştirebilir.
     Herkes birbirinden farklı olduğu için kişilerin anlama yetenekleri de birbirinden farklıdır. Herkesin aynı konuyu aynı ölçüde anlayamayacağı gibi kişilerin aynı konudan anladıkları da birbirlerinden değişik olabilmektedir. Örneğin: aynı sınıftaki öğrencilerden, verilen bir metni, bir kısmı bir kez okumada anlarken; üç-beş kez okumada anlatabilen öğrencilerle de karşılaşılmaktadır. Sonuçta onlarda biraz fazla çalışmakla aynı başarıyı yakalayabilmektedirler. Geç öğrenen öğrencilerin bazıları da anlayıp öğrendikleri konuyu kolayca unutmamaktadırlar.
     Okunan metinlerin zorluğu, kişiden kişiye ve kişilerin sahip olduğu kültürel birikimlerine göre değişmekle birlikte,  kolay, ağır, çok ağır metinlere rastlanılmaktadır. Genelde öykü, roman vb. olay yazılarını hemen okuyan herkes kolaylıkla anlayabilir. Ör. İlkokul birinci sınıf öğrencilerinin tümüne yakını, bir kez okudukları ya da dinledikleri “İki İnatçı Keçi” masalını hemen anlayıp anlatabilmektedir. Oysa makale vb. düşünce yazılarını, gazetelerdeki köşe yazılarını anlayabilmek için belli bir kültür düzeyi gerekir. Bunun yanında,  ağır bilimsel sözcük ve bilimsel terimleri içeren yani, ağır dil kullanılarak yazılan bilimsel yazıları ise o konudaki uzmanların dışında kalanların anlamaları oldukça zordur.
     Öğrencilerimizi ilgilendiren ders kitaplarındaki konulara gelince: Ders kitaplarındaki konular, hem öğretmene, hem de okuyan öğrenciye hitap ettiği için bazı konular öğrencilere zor görünmektedir. Kitaplardaki bazı sözel konular öğrencinin belli bir çabası ile kavranabiliyor. Matematik, fizik gibi sayısal konular ise konunun sınıfta işlenmesinden sonra eksik de olsa anlaşılabilmektedir
     Öğrenilen bilginin kalıcı olması için, sınıfta işlenen konuların ders kitabından ya da başka kaynaklardan tekrarı; ya da anlaşılamayan konuların kitaptan veya başka kaynaklardan çalışılarak öğrenilmesi gerekmektedir. Öğrenci kitabına veya başka kaynaklara çalışarak unuttuklarını hatırlamakta; kitaptaki alıştırma, problem, test ve diğer etkinliklere de çalışarak öğrendiklerini yeni durumlara uygulayabilmektedirler. Bu bakımdan ders kitaplarındaki anlatımların, öğrenci seviyesinde olması önemlidir.
OKUDUĞUMUZ METNİ ANLAYAMAMANIN NEDENLERİ

     Anlama ile ilgili genel açıklamalardan sonra, anlayamamanın nedenlerini irdeleyelim. Anlamamızı olumsuz yönde etkileyen etmenleri maddeler halinde sıralayacak olursak:
     Yavaş okuma: Yavaş okuyan kişiler, dikkatlerinin büyük bölümünü okumaya yöneltirler. Okumaya odaklandıkları için okuduklarını iyi anlayamazlar.
     Dikkatin okunan metne yoğunlaştırılamaması: Okuduğunu anlamamanın en önemli nedenlerinden biridir. Kişi okurken başka şeyler düşünürse okuduklarını zihninde toparlayamaz.
      Ön bilgi noksanlığı: Okuyan kişi, metni anlayacak kadar eski bilgi dağarcığına,  kültürel birikime sahip değil.
      Okuma parçası ağır bir dille yazılmıştır: Yazıda okuyucunun anlayamayacağı bilimsel sözcük, terim ve açıklamalara yer verilmiştir. Yazıdaki cümleler anlaşılmayacak kadar uzundur. Parçada söz sanatlarına özellikle romanlarda ruhsal analizlere, betimlemelere geniş yer verilmiştir. Aslında bu saydıklarımız iyi bir kitapta bulunması gereken niteliklerdir. Kitaba sanatsal değer katar. Okuyucuya kültür ve deneyim kazandırır. Ancak aşırısı,  okuyucunun dikkat ve algısını olumsuz yönde etkileyebilir.
      NOT: Kişinin biyolojik yapısından kaynaklanan nedenler konumuz dışında tutulmuştur.
Anlamanın Altyapısı Nasıl Oluşturulur?
     Anlamanın alt yapısını oluşturmak; yani okuduğumuzu algılayıp anlamlandırmaya zihnimizi alıştırabilmemiz için okumaya kolay, anlaşılır metinlerden başlamalıyız. Bu bağlamda kolay metin olarak, masal,  öykü, roman gibi olay yazıları tercih edilmeli.
     Bu tür yazılar anlaşılır ve heyecanlı olduğundan, yazıya odaklanmak daha kolaydır. Yazılar zor metinlere göre daha hızlı okunur ve kolay anlaşılır;  beyindeki eski bilgilerle bağdaştırılır.  Beyin, yazıya odaklanmaya; okuduğunu algılayıp anlamaya alışır. Önceden anlaşılmayan simgeler, anlamlanarak; algılama güçlüğü giderek azalır. İyice anlaşılıp kavranan olgular,  zihinde kolayca tutulacağından bellek güçlenir. Sözün özü, okumaya kolay anlaşılır yazılardan başlanmasıyla dikkat,  algı, bellek gibi zihinsel öğeler giderek gelişmeye başlar.  Bu öğelerin gittikçe gelişmesiyle de anlamanın alt yapısı hazırlanmış olur. Kişi artık anlamaya başlamıştır. Sıra artık daha ağır metinlerdedir.
     Not: Algı, bellek, dikkat gibi zihinsel öğelerin gelişimini etkileyen etmenlerden, okumanın dışında kalanlarına,  değinilmemiştir.
Zor Metinleri Okumanın Sakıncaları
      Okumaya zor metinlerden başlansaydı durum tam tersine dönecekti. Yazı dikkatle okunsa bile simgeler(yazılar) anlaşılamadığı yani simgeler algılanmadığı için,  beyin bunları eski bilgilerle karşılaştırıp bir anlam çıkaramayacak. Algılama güçlüğü oluşacak; okuma hızı azalacak; kişi özgüvenini yitirecek; kişi, okumaktan zevk almayacak ve okumaya karşı olumsuz bir tutum geliştirecekti
     Anlamanın Ölçütü: kitap okuyan kişi,  kitaba bakarak veya kitaba bakmadan, okuduğu yazıyı, kitaptaki yazıdan farklı bir şekilde,  kendi diliyle açıklayabiliyor veya anlatabiliyorsa; ya da bezer biçimde okuduğu yazıya bakarak ya da bakmadan kendi diliyle yazıdan notlar alıyorsa veya yazıyı kendi diliyle özetleyebiliyorsa o kişi, okuduğu yazıyı anlamış demektir. Bu üç işlemden herhangi birini yapan kişi, eski bilgileriyle okuduğu bilgiler arasında bağıntıyı kurmuş, yeni bilgileri kendine mal etmiştir.
      Yazının devamı: OKUDUĞUNU ANLAYABİLMENİN TEKNİKLERİ bir  sonraki yazı, başlığı tıklayabilirsiniz.
    
     Teşekkürler. Hoşça Kalın!
                                                                                                                                        06. 02. 2019
                                                                                                                                      Dursun BİLGİN