24 Nisan 2023 Pazartesi

DUYGULARIMIZIN YARARLARI


 


Önceki yazılarımızda duygunun tanımını yapmış, duyguların oluşumundan söz etmiştik.

Duyguları yaşamaktan ne gibi kazançlar elde ediyoruz? Duygularımız olmasaydı ne olurdu?

Üzüntü, hiddet, mutluluk... Olumlu ya da olumsuz olarak niteleyebileceğimiz normal düzeydeki duygusal dalgalanmalar… Bunların hepsi vücudumuz için faydalıdır. Her bir duygumuzun yararları ayrı ayrı açıklanabilir. Yazımızda duyguların genel yararlarına göz atacağız.

DUYGULAR BİZİ KORUR

Aşı, vücudumuzu nasıl mikroplara karşı koruyorsa, duygular da dıştan gelebilecek, duygusal yönden  tehditlere karşı vücudu hazır tutar; korur; hızla hareket ettirerek organizmanın hayatta kalma şansını artırır. Üzerimize gelen arabayı gördüğümüzde korkar, hızla geri çekiliriz.

Görünen bu fiziksel durumun dışında, korktukları anda, insanların beyin ve diğer organlarında gelişen nörolojik, kimyasal, fiziksel olay ve değişmelerin asıl amacının organizmayı korumak olduğunu söyleyebiliriz.

Duygularımız olmasaydı; bedenimiz, ruhumuz her türlü tehlikeye, tehdide açık olacaktı.

DUYGULAR BİZİ GÜDÜLER, YÖNLENDİRİR

Duygular bizi hayata bağlar. Mutluluk, üzüntü, beğenme, başarı, başarısızlık gibi duygular bizi istekli olarak faaliyete yönlendirir, yani bizi güdüler. Dikkatimizi toparlar. İşlerimizi daha düzgün yapmamızı sağlar.

Duygular, zor durumlardan korunmamıza, iyi şeylere yönelmemize, kötü şeylerden kaçınmamıza yardımcı olur.

Çocuk; meslek edinerek mutlu olmak, başarmak, beğenilmek için; içinden gelerek dersine çalışır, öğretmenini dinler. Başaramazsa üzülür. Bu kez hem üzülmemek hem de başarılı olmak için yeni yöntemler dener, daha çok çalışır.  Burada, mutluluk, başarı beğenilme vb. olumlu duyguların yanında, olumsuz duygu olarak tanıdığımız “üzülme” duygusu da çocuğu güdülüyor daha çok çalışmasını sağlıyor.

Duygularımız olmasaydı çalışma isteğimiz de olmayacaktı.

 YARATICILIK VE SANATTAKİ BAŞARIMIZI DUYGULARIMIZA BORÇLUYUZ

Duygular, kişinin yaratıcılığını ve sanatsal yönünü geliştirir. Duygulanmayan bir kişinin şiir yazması, tiyatroda rol alması beklenilemez.

 TOPLUMA UYUM

Duygular, toplumla ilişkilerimizi belirlemede bizi yönlendirir. Sevgi, saygı, beğenme, aşağılanma, utanma, vicdan gibi duygular, topluma uygun hareket etmemizi sağlar. Kişi topluma karşı nasıl davranırsa ne gibi karşılık alacağını,  sonuçta ne gibi duygular yaşayacağını bilir; ona göre hareket eder. Sokakta yere tükürdüğümüzde ayıplanacağımızı, utanacağımızı biliriz ve yere tükürmeyiz.

Ve sayamayacağımız nice faydalar…

“İnsanın düşünsel, bilişsel yanı ne denli gelişirse gelişsin, duygular olmadan insan mutluluğu, yaratıcılığı, sanatı vb. kalmaz. Bütün ilişkilerimizde, çevreye ve topluma uyumumuzda bu duygusal yanımız bizi yönlendirir, yaşamımıza doyum ya da acı verir.”[1, s.261]

Duygularımız olmasaydı; aşk, sevgi de olmayacaktı. Biz, biz olamazdık. Tıpkı bir robot gibi, bir taş gibi olacaktık; duygusuz, ruhsuz…

Duyguların yararlarını incelemeye çalıştık. Ancak duyguların her zaman, herkes için yararlı olduğunu, söyleyemeyiz. Duyguların yerine göre zararlı olduğu, başımızı ağırttığı durumlar da vardır. Bu konulardan ve çözümlerinden zamanla bahsedeceğiz.

Sonraki yazımız: “DUYGULAR NE KADAR YAŞANMALI?” Duygular yaşanmalı mı? Normal bir duygudurumun ölçütü nedir?  Hangi durumlarda duygulanımda bir bozukluktan söz edilebilir?

Kalın; sağlıkla, mutlulukla… 24.04.2023

Dursun BİLGİN

 Alıntılar:

1.  Ruh Sağlığı ve Bozuklukları, M, Orhan Öztürk, N, Aylin Uluşahin, 2016