22 Ocak 2023 Pazar

BAŞKALARININ DÜŞÜNCELERİNDEN YARARLANMA


 

Kimsenin, kendi deneyim ve bilgileri, kendi hayatını sürdürmesi için yeterli değildir. Kişilerin; başkalarının düşünce, bilgi ve deneyimlerine gereksinimi vardır.

Yazıma internetten aldığım bir anekdotla başlamak istiyorum.

“Meşhur kolonyacı Eyüp Sabri Tuncer, iflasın eşiğinde olduğunu, söyleyerek; Vehbi Koç’tan borç ister:

Vehbi Koç, “Altı ay dayanabilir misin?” diye sorar.

“Dayanabilirim.” der, Eyüp Sabri.

Öyleyse dinle, der Vehbi Koç:

“Sana borç vermeyeceğim. Ama bedava akıl vereceğim. Bana getirdiğin şu kolonya şişesinin deliği çok küçük. Hemen imal ettiğin ve piyasaya sürmediğin kolonya şişelerinin deliklerini büyüt, sürümü artır.”

Satışları hızla artan Eyüp Sabri birkaç ay içinde iflastan kurtulur.” (Amazing Photo)

ÇIKARILACAK DERSLER

Bu küçük öykücükten sizlerin de sezinlediği birçok yaşamsal dersler çıkarılabilir:

·         Araştırılıp üzerine gidilirse her problemin bir çözümü büyük olasılıkla vardır.

·         Sadece bir öneri bile, hayatımızı değiştirebilir.

·         Para her şeye çözüm değildir. Bir miktar para yanında işi akıllıca yürütmek önemlidir. Vehbi koç, akıl vermeyip borç para verseydi, olasıdır ki o para da bitecek Eyüp Sabri iflastan kurtulamayacaktı.

·         Kişi ne kadar akıllı olursa olsun yalnızca kendi aklıyla işlerini yürütemez. Araştırmaya, bilgiye; bir danışmana, bir uzmana her zaman gereksinimimiz vardır. Söz konusu kolonya şirketinin teknik elemanları, deneyimli yöneticileri vb. akil insanları kuşkusuz ki vardır. Ama öyle bir basit fikir kimsenin aklına gelmemiştir. Bu da normal, olağan bir durumdur. Vehbi Koç da sayısız fikirleri başkalarından almıştır.

BAŞKALARININ DÜŞÜNCELERİNDEN YARARLANMA

Çoğumuzun bildiği bir Çin atasözünde, Bir dilencinin söylediği, “Bana balık verme; balık tutmayı öğret.” denilerek öğrenmenin kalıcı yararları dile getiriliyor. Dilenciye iyilik yapmak için kişi balık verirse alan şahıs bir günlüğüne karnını doyurabilir; oysa balık tutmasını öğretirse kişi dilenmekten kurtulur, ömür boyu karnını doyurabilir.

Bizde kimileri, “Bana akıl verme, para ver.” diyerek; hazırcılıklarını, bilgiyi önemsemediklerini şaka yollu olsa da kabulleniyorlar. Oysaki bizi ayakta tutan; bilgimizdir, çalışmamızdır. “Hazıra Dağlar dayanmaz.”

Aslında hepimiz; okuyarak, gözleyerek, dinleyerek birbirimizden yararlanıyoruz. -Zaten okullar da bunun için vardırlar.-  Kendi birikimlerimiz dışında başkalarının düşünceleri, yaptıkları yanlışlar, doğrular bizlere ders oluyor; düşünce ufkumuz, bilgi hazinemiz genişliyor. Çocuklarımızın, öğrencilerimizin bizi hayretler içerisinde bırakan düşüncelerine tanık olmuşuzdur.

“Duygusal sorunlar ve Başa çıkma Yolları”konusunda deneyim ve birikimlerimi, yeni araştırmalarla tamamlayarak, sizlerle paylaşmak  istiyorum.

Hepimiz için oldukça yararlı tespitler, gelecek yazılarda!..

Bir sonraki, yine giriş niteliğinde bir yazı: “SAĞLIKLI OLMANIN ÜÇ TEMEL YOLUSağlıklı  olmanın en önemli etkenleri... Gelecek yazımızda…

Kalın; esenlikle, mutlulukla…

Dursun BİLGİN